понеделник, юни 22, 2009

Мистерията с изчезналите слънчеви петна – разрешена?

Хелиосеизмична карта на вътрешността на слънцето. Червеникаво-жълтите ленти показват слънчеви джет потоци. Черните контури отбелязват активността на слънчевите петна. Когато джет потоците достигнат критична географска ширина около 22 градуса, активността на слънчевите петна се повишава. (Credit: Image courtesy of National Solar Observatory)

ScienceDaily (June 19, 2009) — Слънцето е в пика на вековен соларен минимум, и слънчевите петна са изчезнали по странен начин от повече от две години. Сега за пръв път соларните физици може да разберат защо.

В прес-конференция на Американското Астрономическо Общество в Боулдър, Колорадо, изследователите обявиха, че поток от енергия (джет) дълбоко в Слънцето мигрира по-бавно отколкото трябва през вътрешността на Слънцето, усилвайки липсата на слънчеви петна.Рачел Хоуи и Франк Хил от Националната Слънчева Обсерватория (NSO) в Тускон, Аризона, са използвали техника наречена хелиосеизмология за да засекат и проследят джет потоци в дълбините на Слънцето на 7000 км под повърхността. Слънцето генерира нови джет потоци близо до полюсите на всеки 11 години, те обясняват. Потоците мигрират бавно от полюсите към екватора и когато джет поток достигне критичната географска ширина от 22 градуса, започва да се появява нов цикъл на слънчеви петна.Хоуи и Хил са открили, че потока асоцииран със следващия соларен цикъл се движи мудно, като са му нужни три години за да покрие разстоянието от 10 градуша ширина сравнено със само две години за предния слънчев цикъл.

Сега джет потока, най-накрая достига критичната ширина, отбелязвайки завръщането на соларната активност в месеците и годините, които предстоят.

Тъй като потока тече под повърхността на слънцето, джета не е директно видим. Хил и Хоуи са проследили скритите му движения чрез хелиосеизмология. Местещите се маси под повърхността на Слънцето изпращат вълни на налягане, които се разпростират из звездния интериор. Така наречените “p форми” (p за pressure) отскачат в интериора и карат Слънцето да звъни като огромна камбана. Чрез изучаването на вибрациите по повърхността на Слънцето, е възможно да се разбере какво се случва вътре. Подобни техники се използват от геолозите за да картографират интериора на нашата планета.

"Все още не разбираме как точно джетовете активират слънчевите петна," казва Песнел от Космическия център на НАСА. „Нито пък разбираме напълно как самите джетове се генерират.”

За да разреши тези мистерии, наред с други, НАСА планира да изстреля Соларната Динамична Обсерватория (Solar Dynamics Observatory - SDO) по-късно тази година. SDO е оборудвано със сложни хелиосеизмологични сензори, които ще позволят изучаването на вътрешността на Слънцето по-добре от когато и да е било.

"Хелиосеизмичния и Магнитен апарат на SDO ще подобри разбирането за тези джетове и други вътрешни потоци като ни предостави дълбочинни снимки на Слънцето,” казва Песнел.

Постоянното следене и изучаване на соларните джетове може да помогне на изследователите да направят нещо безпрецедентно – да предричат бъдещите соларни цикли.

Източник: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090618131402.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар