понеделник, юни 08, 2009

Причината за масовото измиране: ‘Болна Земя’


Пермско-Триаското измиране е най-голямото записано, по-бедствено за формите на живот от измирането, което е убило динозаврите. (Image courtesy of NASA Astrobiology Institute)

ScienceDaily (Oct. 21, 2006) — Какво всъщност е причинило най-голямото масово измиране в историята на Земята?

Учените от USC ще разкрият нови улики на годишното събрание на Геологичното Общество във Филаделфия на 22-25 Октомври.

Пермско-Триаското измиране, както е наречено, не е това, което е унищожило динозаврите. Нито пък е било метеоритен удар, както е известно онова събитие.

Най-вероятното обяснение за изчезването на близо 90% от видовете преди 250 милиона години, казва Дейвид Ботйер, е че Земята „се е разболяла”.

Ботйер, професор по земни науки в USC College of Letters, Arts and Sciences, води изследователска група представляваща няколко нови части от пъзела наречен P-T измиране.

Матю Клапам, скорошен дипломирал се Ph.D. от лабораторията на Ботйер, е открил, че разнообразието във видовете и промените в околната среда са "decoupled" дълго преди измирането. Условията на планетата са се влошавали дълго преди да започнат да измират видовете, казва Ботйер, което хвърля сянка на съмнение върху теорията за метеоритния удар.

"Хората в миналото са мислили, че масовото измиране е като кола да се блъсне в стена," каза той. Всъщност интерпретацията на Клапам на геологичните записи показва „милиони години стрес на околната среда”.

Педро Маренко, докторален студент в лабораторията на Ботйер, е тествал водещата теория за Р-Т измирането: че затоплянето на Земята и забавяне на циркулацията на океаните е направило по-трудно подмяната на кислорода поет от водата от водните микроорганизми. Според теорията, микробите биха сатурирали водата с водороден сулфид, високо токсичен химикал.

За масовото измиране „имате нужда от наистина добър убиец, и това (водородния сулфид - сероводород) е наистина гадна работа,” казва Ботйер.

Маренко е измерил големите промени в концентрацията на серни изотопи, които подкрепят теорията за сероводорода.

Ботйер е водещ на симпозиума по Р-Т измирането и в презентация показва геологичната формация Moenkopi в Американския Югозапад като обещаващ кандидат за изучаване на измирането чрез различни стресови ситуации на земята и моретата в този период.

Още материал по темата:

Няма коментари:

Публикуване на коментар