неделя, юни 07, 2009

'Нишки' от тъмна материя подкрепят теорията за ‘мехурчестата Вселена’


Снимката показва 14-те галактики изучавани в обсерваторията на университета. Галактиките се разпростират по линия от долния десен ъгъл до горния ляв ъгъл на снимката. Регионите с формиране на звезди са подсилени с блестящи червеникави точки.(Credit: Image courtesy of Tel Aviv University)

ScienceDaily (Oct. 21, 2008) — Въпреки хилядите години изследвания, астрономите почти нищо не знаят за това как е структурирана Вселената. Една силна и приета теория е, че големите галактики са скупчени заедно в структури подобни на гигантски сапунени балони/мехури, като по-малките галактики са поръсени по повърхността на този „сапунен” пласт.

Нови наблюдения от Университета в Тел Авив дават нови сили на тази теория. Група от учени, водени от д-р Ноа Брош (Dr. Noah Brosch), Директор на университетската оберватория, е първият, който разкрива (това което те мислят че е) „нишка” от тъмна материя – нещо върху, което галактиките се срещат, групират и формират. Една нишка може да произлиза от пресичането на два „сапунени балона”, където тънката мембрана е по-дебела.

Д-р Брош, с неговия студент Ади Зитрин (Adi Zitrin) и изследователи от Университета в Корнел, са изучили област от небето противоположна на съзвездието Дева, където 14 галактики са формирани в линия. Спецовете са нарекли линията „мост към нищото”, защото изглежда, че започва и свършва в неизвестни локации. Странното, е че 13 от тези галактики едновременно раждали нови звезди.

Косъм от брадата на Създателя

Шансовете това да се случи са много малко, което навежда изследователите, на мисълта, че галактиките по някакъв начин се формират върху тази неуловима нишка, направена изцяло от тъмна материя, която привлича обикновената материя, която в последствие се трансформира в нови звезди. „Отдавна има теоретично вярване, че случаят е такъв,” казва д-р Брош, „но това ново откритие представя експерименталните резултати, че такава нишка наистина съществува, и че вероятно е направена изцяло от тъмна материя, която подравнява тези галактики.”

Д-р Брош сравнява работата на един астроном с „търсене на косми от брадата на Създателя.”

Тази линия от галактики може да бъде един такъв косъм. Общо взето, материята такава каквато я познаваме е само един малък процент от цялата Вселана. Композицията на по-голямата част от Вселената е неизвестна – или е тъмна материя (около ¼ от Вселената) или тъмна енергия (останалите ¾). „Нашите изследвания показват, че нямате нужда да отидете до ръба на вселената за да намерите тъмната материя. Тя мже да бъде само на 15 милиона св. години, малко или много в задния ни двор,” казва д-р Брош.

Изследването има масивно влияние върху астрономията и разбирането на формирането на галактиките. И благодарение на изненадващата близост на тази нова групировка от галактики, е само въпрос на технологично напредване – може би няколко стотин години – и по-голям период на човешкия живот, преди изследователите да посетят лично тази необикновена тъмна материя. „Нашата технология е много ограничена в момента, но това със сигурност може да се случи,” казва д-р Брош.

Източник: http://www.sciencedaily.com/releases/2008/10/081020135219.htm

1 коментар: