понеделник, юни 08, 2009

Колко измерения има в холографската Вселена?


Създаването на унифицирана теория на квантовата гравитация се счита за „Свещения Граал” на модерната наука. (Credit: Copyright Florian Aigner)

ScienceDaily (Feb. 9, 2009) — Учени от Виена се опитват да разберат мистериите на холографския принцип: Колко измерения има в нашата Вселена? Някои от най-бляскавите умове провеждат изследвания в тази област – и все още не са успели в създаването на унифицирана теория на квантовата гравитация, която е считана за Свещения Граал на модерната наука.

Даниел Грумилер от Института за Теоретична Физика, Технологичния Университет Виена, сега поне може да разкрие някои от мистериите на квантовата гравитация. Резултатите му относно черните дупки и гравитационните вълни са наистина фрапиращи – меко казано. Наскоро той спечели наградата START и ще използва тези средства за да привлече още повече млади физици в Университета във Виена.

Ние възприемаме пространството около нас като три-измерно. Според Айнщайн, времето и пространството са неразривно свързани.

Добавянето на времевата ос към нашето три-измерно пространство ни дава пространство-времевия континиум, който става четири-измерен. От десетилетия насам, учените са се чудили дали има допълнителни измерения скрити от нашите сетива. Грумилер и колегите му пробват противоположния подход, те смятат, че всъщност нашата Вселена може да се опише с по-малко от четири измерения.

“Холограмата, която е върху банкнотите ви или кредитните карти, изглежда че ни показва три-измерна картина, въпреки факта, че тя е само дву-измерна,” обяснява Грумилер. В подобен случай, реалността има по-малко измерения отколкото си мислим. Този „холографен принцип” играе важна роля във физиката на пространство-времето. Вместо създаването на теория на гравитацията във всички пространствено-времеви измерения, ние може да формулираме нова квантова теория с едно по-малко пространствено измерение. По този начин, 3Д теорията на гравитацията става 2Д квантова теория, в която гравитацията вече не се появява. Все пак, тази квантова теория правилно предсказва феномени като черни дупки или гравитационни вълни.

“Въпросът, колко измерения има нашия свят, вероятно дори няма подходящ отговор, защото на него не може да се отговори категорично,” мисли Грумилер. „В зависимост от специфичния въпрос на който се опитваме да отговорим, всеки един от подходите може да се окаже по-полезен.”

Грумилер в момента работи върху гравитационни теории, които включват две пространствени измерения и едно времево. Те могат да бъдат картографирани върху дву-измерна квантова теория, в която гравитацията отсъства. Такива теории могат да се използват за обясняване на въртящите се черни дупки или „космически струни” – пространство-времеви дефекти, които вероятно са се появили след Големия Взрив.
Заедно с колегите си от Университета от Виена, Грумилер е организирал международен семинар, който ще се проведе от 14 до 24 Април, 2009. В семинара ще участват и прочути учени от Харвард, Принстън, МТИ и много други университети.

Източник: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090203081609.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар