неделя, август 09, 2009

Дебатът за причината на изчезването на ледниковите епохи е приключил?


ScienceDaily (Aug. 7, 2009) — Изследователите до голяма степен са приключили с добата за механизма, който причинява периодични ледникови епохи на Земята през последните 2.5 милиона години – в крайна сметка, те са свързани с леки промени на слънчевото лъчение, причинени от предсказуеми промени в ротацията и оста на Земята.

В публикация в сп. Наука, изследователите от Орегонския Университет и други институции заключиха, че познатите ни ‘клатушкания’ във въртенето на Земята са причината глобалните нива на леда да достигнат своя връх преди 26 хиляди години, да се стабилизират за 7 хиляди години и след това да започнат да се топят преди 19 хиляди години, и евентуално да доведат до края на последния ледников период.
Топенето първоначално е било причинено от слънчевото лъчение, не от промени в нивата на въглеродния диоксид, както някои учени предположиха през последните години.

"Слънчевата радиация е бил спусъкът за стартирането на топенето на леда, това е съвсем сигурно”, казва Питър Кларк, професор по геонауки в Орегонския Университет. „Също така е имало и промени в нивата на атмосферния въглероден диоксид и океанската циркулация, но те се случили по-късно и са усилили процеса, който вече е бил започнал.”
Откритията са важни, казват учените, защото те ще дадат на изследователите по-прецизно разбиране за това как ледените шапки се топят в отговор на механизмите на слънчево лъчение. И въпреки, че промените, които са се случили преди 19 хиляди години са били поради усиленото слънчево лъчение, това количество на нагряване може да бъде трансферирано, в това което се очаква от текущите увеличения на нивата на парниковите газове, и да помогне на учените по-точно да предвидят как ще реагират текущите ледени шапки на Земята в бъдещето.

"С доста по-голяма сигурност знаем, как древните ледени шапки са реагирали на слънчевото лъчение, и това ще бъде много полезно в по-доброто разбиране на бъдещето,” казва Кларк. „Хубаво е да се наблегне на това.”

За да направят анализа си, учените са използвали 6000 дати и локации от ледени полета, за да определят с висока точност, кога са започнали да се топят. Правейки това, те потвърдили теорията, която се развила преди повече от 50 години и установили, че малки но определими промени във въртенето на Земята са били причината за ледената епоха.

"Ние изчисляваме промените в оста на Земята и въртенето й, 50 милиона години назад,” казва Кларк. „Те са породени главно от гравитационните влияния на по-големите планети, също като Юпитер и Сатурн, които дърпат и бутат Земята по различен начин през периоди от хиляди години.”

Това в замяна, може да промени оста на Земята – начина по който е наклонена към слънцето – с около 2 градуса за големи периоди от време, което пък променя начина по който слънчева светлина пада върху Земята. И тези малки промени в слънчевото лъчение са причината за няколкото ледени епохи през последните 2.5 милиона години, които достигнали своя връх преди около 100 хиляди години.

В текущия период, учените казват, че Земята би трябвало да се променя от дълъг между ледников период, който е продължил през последните 10 хиляди години и да се връща обратно към условията, който в крайна сметка ще я доведат до нова ледникова епоха – освен ако някакви други сили не го спрат или забавят. Но това са процеси, които буквално се променят с ледниковите периоди, и поради парниковите емисии Земята вече се е затоплила доста през последните 200 години, отколкото би трябвало, ако ги нямаше, казва Кларк.

"Един от големите проблеми сега са Гренландия и Антарктическите ледени полета, които ще отговорят на глобалното затопляне и ще покачат нивата на моретата,” казва Кларк. „Това изследване ще ни помогне да разберем по-добре този процес, и да подобрим валидността на нашите модели.”

Изследването е проведено със сътрудничеството на учени от Геологическото Дружество на Канада, Университета от Уисконсин, Стокхолмския Университет, Харвард и Американското Геологическо Дружество и Университета Улстър. То е подкрепено от Националната Научна Фондация и други агенции.

Източник: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090806141512.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар