неделя, септември 06, 2009

Човешкият мозък може да бъде репликиран до 10 години, предрича изследовател

Активността в мозъчния неокортекс е плътно контролирана от инхибиторни неврони показани на снимката, които предотвратяват епилепсията. (Credit: Blue Brain Project; Ecole Polytechnique Federale de Lausanne)

ScienceDaily (Sep. 4, 2009) — Модел, който репликира човешкия мозък е постижим в рамките на 10 години, според невролога проф. Хенри Маркрам (Henry Markram) от Института Brain Mind в Швейцария. „Абсолютно вярвам, че това е възможно технологично и биологично. Единствената несигурност е финансовата. Това е крайно скъп проект и все още нищо не е осигурено.”

Очевидната сложност на човешкия мозък не е бариера за построяването на ‘копие’ на мозъка твърди проф. Маркрам. „Мозъкът, разбира се е крайно сложен, защото има трилиони синапси, милиарди неврони, милиони протеини и хиляди гени. Но все пак те са крайни като бройка. Днешната технология е доста сложна и ни позволява бързо да направим обратно инжениране (reverse engineering) на мозъка.” Пример за способностите й са днешните роботи, които могат да сканират и картографират десетки пъти по-бързо отколкото учените и техниците.

Друга преграда по пътя за моделиране на човешкия мозък е, че 100 години от невронаучни открития са довели до милиони фрагменти от информация и знания, които никога не са били събрани на едно място и разработени напълно. "Всъщност, никой дори не знае какво вече разбираме по отношение на мозъка,” казва Маркрам. „Един модел би помогнал да съберем всичко това накуп и след това да тестваме каквато и да е теория за мозъка. Най-голямото предизвикателство е да разберем как електрическите-магнитни-химични модели в мозъка се конвертират в нашето възприемане на реалността. Ние си мислим, че виждаме с нашите очи, но в действителност голяма част от това, което ‘виждаме’ е генерирано като проекция в мозъка. Така че какво всъщност гледаме, когато гледаме нещо ‘извън’ нас?”

За проф. Маркрам, най-вълнуващата част от изследването му е събирането на стотиците хиляди малки парченца информация, която неговата лаборатория е събирала през последните 15 години, и виждането на това, как точно изглежда микро-веригата на мозъка. "Когато за пръв път го включихме, тя вече започна да показва някои интересни неочаквани свойства. Но това е само началото, защото сега знаем, че е възможно да се построи. С напредването ни, ние научаваме за тайните на нашите мозъци, тайни които бяха немислими преди. В действителност мозъкът използва някои прости правила за да реши много сложни проблеми и извличането на всяко от тези правила едно по едно е много вълнуващо. Например, ние бяхме изненадани да открием прости принципи, които позволяват на милиарди неврони да се свържат помежду си. Мисля, че ще разберем как мозъкът е конструиран и как работи още преди да свършим с построяването му.”

Възможностите на това неврологично изследване са огромни обяснява Маркрам: „Мозъчният модел ще бъде построен възоснова на масивен супер-компютър и ще служи като образователно и диагностично средство на обществото. С напредването на индустриалната революция в науката ще генерираме повече и повече информация, която всеки ще може да проследи или всеки компютър ще може да съхрани. Също така е важно да се построят модели относно лекуването на мозъчни болести, за които наистина разбираме какво е сгрешено в обработката, във веригите, невроните или синапсите. Важна е и възможността за премахване на нуждата от милиони експерименти с животни, които се провеждат всяка година в областта на мозъчните изследвания.”

Източник: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090904071908.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар