сряда, ноември 04, 2009

Армада от роботи може да покорява нови светове

Рисунка на спътник, цепелини, ровъри и роботи, работещи заедно (Credit: Image courtesy of NASA/Jet Propulsion Laboratory)

ScienceDaily (Oct. 28, 2009) — Армада от роботи един ден може да лети над върховете на планините на луната на Сатурн – Титан, да прекосява обширните й дюни и да плава в езерата му.

Wolfgang Fink, сътрудник физик в Калифорнийския Технологичен Институт в Пасадена, казва че сме на ръба на огромна промяна в планетарното изследване, и следващата генерация от роботи изследователи няма да има нищо общо с това, което виждаме днес. "Начина по който ще изследваме в бъдеще няма да прилича на нито един правен досега,” каза Fink, който наскоро бе назначен като Edward и Maria Keonjian отличЕн Професор по Микроелектроника в Университета в Аризона, Тускон. "Ние оставяме назад традиционните подходи състоящи се от един робот, който се контролира от Земята, и се насочваме към такива подходи, които залагат на разнообразни, ниско-бюджетни роботи, които могат да командват себе си или други роботи на различни точки по едно и също време."

Fink и групата му от Калтех, Американското Геоложко Общество и Университета в Аризона развиват авотономен софтуер и са построили робот, който може да имитира полеви геолог или астронавт, способен да работи независимо и като част от по-голяма група. Този софтуер ще позволи на робота да мисли самостоятелно, да идентифицира проблемите и вероятните опасности, да определя сам зоните на интерес и да приоритизира целите за да ги изследва отблизо.

Начина по който работят сега нещата е като инженерите компандват ровър или космически апарат, който извършва определени задачи и след това чакат те да бъдат извършени. Те имат малко или никаква гъвкавост за промяна на плана си при развитието на събитията; например, да снимат земно свличане или криовулканично изригване при случването му, или да изследват изпускане на метан от повърхността.

"В бъдеще, многобройни роботи ще стоят на мястото на шофьора,” каза Fink said. Тези роботи ще споделят информация почти в реално време. Този тип изследвания може някой ден да бъде използвани в мисия до Титан, Марс или други планетарни тела. Текущите предложения за Титан са да бъдат използвани орбитален спътник, въздушен балон и ровъри или лейк лендъри.

При този сценарий, орбиталния апарат ще обикаля Титан с глобален поглед върху луната, с въздушен балон реещ се във въздуха, способен да предостави ‘птичи-поглед’ върху планините, езерата и каньоните. На земята, ровъри или лейк ландъри ще изследват повърхността. Орбиталния апарат ще ‘говори’ директно на въздушния балон и ще го командва за да лети над определени региони за по-близко изследване. Този въздушен балон ще бъде в контакт с няколко малки ровъра на земята и ще ги командва към целите идентифицирани от въздуха.

"Този тип изследване се нарича tier-scalable reconnaissance," каза Fink. "Това е нещо като командване на малка армия от роботи опериращи в космоса, въздуха и на земята едновременно. "

Ровъра може да съобщи, че вижда гладки скали наблизо, докато въздушния балон или орбиталния апарат може да потвърди, че наистина ровъра е в сухо речно корито – раз разлика от текущите мисии, където фокуса е само върху глобалния изглед отгоре без да може да се предостави информация на локално ниво и да се каже дали наистина ровъра стои в сухо речно корито.

Пример за този тип изследване може да бъде видян на Марс, където комуникациите са между ровърите и орбитален апарат като Mars Reconnaissance Orbiter. Информацията обаче, само се предава и не се използва от други орбитални апарати или да се контролират директно ровърите. "В основни линии се насочваме към правене на роботи, които да командват други роботи,” каза Fink,който е директор в Caltech's Visual and Autonomous Exploration Systems Research Laboratory, където се осъществява и работата му.

"Един ден цяла армада от роботи ще бъде автономно командвана наведнъж. Тази армия ще бъде нашите очи и уши, ръце и крака в космоса, въздуха и на земята, способна да реагира на условията без нас, да изследва и да обхване неизвестното,” добави той.

Документите описващи това ново изследване са публикувани в списанието Computer Methods and Programs in Biomedicine и в Proceedings of the SPIE.

За повече информация по тези разработки, посетете http://www.autonomy.caltech.edu/
Повече информация за мисиите на JPL в http://www.jpl.nasa.gov/

1 коментар:

  1. Това е бъдещето според мен. Човешкото тяло е доста "кекаво" за такава експанзия.

    ОтговорИзтриване