сряда, ноември 18, 2009

Дали земните океани са направени от извънземен материал?


Тихия океан. Дали водата идва от покрити с лед астероиди, които може би са достигнали Земята около 100 000 милиона години след раждането на планетите? (Credit: Copyright Michele Hogan)
ScienceDaily (Nov. 11, 2009) — Противно на предишните схващания, атмосферата и океаните може би не са били формирани от парите изпускани от вулканичната дейност в зората на нашата планета. Francis Albarède от Laboratoire des Sciences de la Terre (CNRS / ENS Lyon / Université Claude Bernard) предполага, че водата не е била част от първоначалния инвентар на Земята, а по-скоро произтича от турбуленцията причинена във външната част на Слънчевата система от гигантските планети. Благодарение на това покрити с лед астероиди са достигнали Земята около 100 000 милиона години след ражаднето на планетите. Водата на Земята следователно може да е извънземна, и да е дошла по-късно в акретационната й история, и присъствието й може би е улеснило тектониката на плочите дори преди да се е появил живота. Заключенията върху изследването проведено от Albarède е публикувано на 29 Октомври 2009 в сп. Нейчър.

Космическите агенции получиха съобщението: където има живот, там трябва да има и вода. Преди около 4,5 милиарда години, на Земята е била завещана достатъчно вода за океани, които да формират живот, който да открие благоприятни ниши в моретата и на континентите произтичащи от тектониката на плочите. В сравнение, Луната и Меркурий са сухи, убийствено студени пустини, Марс е изсъхнал много бързо, а повърхността на Венера е изгарящ ад.

Според книгите, океанът и атмосферата били формирани от вулканични газове и Земният интериор е източник на волатилните елементи. Скалите в земната мантия обаче съдържат малко вода (геохимиците изчисляват концентрацията й на 0.002%).

Същото е и при Марс и Венера. Главната причина според Albarède е, че по време на формирането на Слънчевата Система, температурата между Слънцето и Юпитер никога не е паднала достатъчно за да позволи на волатилните елементи да се кондензират с планетарния материал. Пристигането на вода на Земята следователно кореспондира с по-късен етап от планетарната акреция.

Общоприето е, че земния тип планети са се формирали за няколко милона години чрез агломерацията на астероиди (с километрични размери) и след това протопланети (с размера на Марс). Пристигането на последния от тези големи обекти кореспондира с лунния сблъсък, 30 милиона години след формирането на Слънчевата Система. Първоначално, тази бъркотия се е случила между планетарни обекти разположени в снежната линия, с други думи между Слънцето и астероидния пояс. Това пространство, помитано от електромагнитните ветрове на младото Слънце, тогава е било твърде горещо за кондензирането на вода и други волатилни елементи в него.

Главната доставка на волатилни елементи на нашата планета би могло да кореспондира с феномен, който се е случил десетки милиони години след лунния сблъсък: това е било голямото почистване на външната Слънчева система подето от гигантските планети. Поради силната им гравитация, те изпратили финалните богати на лед планетарни отломъци във всички посоки, включително и в нашата. Прониквайки в мантията през повърхността, водата би могла да омекоти Земята и да намали напрежението с което материалите се разбиват. След това е започнала тектониката на плочите и с появата на континентите – вероятно и условията за възникването на живота. Марс се е изсушил преди водата да успее да проникне надълбоко, а при Венера условията, които са съществували преди промятаната на повърхността й - преди 800 милиона години – породени от силната вулканична дейност, все още не са известни.

Във времена, когато обитаемостта на извънземните планети започна да се изучава сериозно, разбирането на това какво е направило Земята единственото място, което приютява живота е ключов въпрос.

Референции:

Волатилната акреционна история на земните планети и динамичните импликации. Francis Albarède. Nature. 29 October 2009.

2 коментара:

  1. Най-вероятно измежду основните компоненти в образуването на планетите е присъствала водата, а после, че е имало допълнително привнесена вода от астероиди едва ли толкова важно. И какво означава извънземна вода, астероидите и планетите са от един и същ материал. Земята не е някакво изключение. Всички елементи на Земята са с извънземен произход, родени някъде в недрата на звездите.

    ОтговорИзтриване
  2. Какви са тия 100 милиарда години. Според съвременните схващания вселената е на около 14 милиарда ;) а тука се говори за 100 милиарда след като се образували планетите ;)

    ОтговорИзтриване