вторник, декември 22, 2009

Разработени са синтетични червени кръвни клетки


Биосъвместими синтетични червени кръвни клетки (sRBCs) синтезирани от групата от UCSB, при които обвивката се състои от алтернативни пластове хемоглобин и BSA. (Скала, 5 микрона).
ScienceDaily (Dec. 18, 2009) — Учени от Университета Santa Barbara, в сътрудничество с учени от Университета от Мичиган, са разработили синтетични частици, които наподобяват характеристиките и ключовите функции на естествените червени кръвни клетки, включително мекота, пластичност и способността им да пренасят кислород.
Главната функция на естествените червени кръвни клетки е да пренасят кислород, и синтетичните такива (sRBCs) правят същото доста добре, запазвайки 90% от техния кислородо-свързващ капацитет след седмица. sRBC-тата също така пренасят терапевтични лекарства и добре дистрибутирани контрастни агенти за увеличаване на резолюцията при диагностичното изобразяване.

"Способността за създаване на биометрични приносители за терапевтични и диагностични агенти наистина отваря нова врата във възможностите на пренасянето на лекарства и подобни приложения,” отбеляза химичния инженер Самир Митраготри. „Знаем, че можем да отидем по-напред инженирайки sRBC-тата да пренасят терапевтични агенти, едновременно капсулирани във и на повърхността на sRBC-тата."
Митрагорти, изследователската му група, и техните сътрудници от университета в Мичиган са успели да синтезират частиците чрез създаването на полимерен модел с формата на поничка, покривайки го с до девет пласта хемоглобин и други протеини, и след това премахвайки вътрешния модел.
Произтичащите от това частици имат същия размер и гъвкавост, и могат да пренасят също толкова кислород, колкото естествените червени кръвни клетки. Гъвкавостта, липсваща при „конвенционалните” полимерно базираните биоматериали разработени като приносители за терапевтични и диагностични агенти, дава способността на sRBC-тата да минават през малки канали, по-малки от размера им, като те се разтягат в отговор на потока и след това отново придобиват дисковидната си форма, също както правят естествените им събратя.
В добавка на синтезирането на частици, които имитират формата и свойствата на здравите червени кръвни клетки, описаната техника може също да бъде използвана за развитието на частици, които имитират формата и свойствата на разболели се клетки, също като тези открити в сърповидната анемия и наследствената eliptocytosis. Наличността на такива синтетични разболели се клетки се очаква да доведе до по-голямо разбиране на това как тези и други болести влияят на червените кръвни клетки.
Откритието е описано в текущото издание на Proceedings of the National Academy of Science, и ще бъде публикувано в хартиения вариант на списанието в близко бъдеще. Завършилия студент от UCSB Nishti Doshi е бил водещият автор на доклада; бивия пост-докторален изследовател Alisar Zahr (сега в Медицинското училище на Харвард, Schepens Eye Research Institute), Митраготри и техните сътрудници от Мичиган Srijanani Bhaskar и проф. Joerg Lahann са били съ-автори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар