четвъртък, февруари 11, 2010

DARPA иска да прецака еволюцията създавайки безсмъртни синтетични организми


Еволюцията май нещо се е объркала


Popular Science (Feb. 5,2010) by Jeremy Hsu — Мина много време откакто проект на Пентагона от лабораториите на DARPA не беше провокирал отговор от сорта на „Кво’ прави DARPA?!”, но на всички нас ни паднаха ченетата, когато видяхме детайлите на проект познат като BioDesign. DARPA мисли да се отърве от еволюционната безразборност и да направи биологични същества, генетично програмирани да живеят безкрайно и предполага се – доколкото си искат техните господари – хората. И, Wired's Danger Room съобщава, обаче, че ако има неизбежен проблем, при който съществата или ще се побъркат или ще осъзнаят, че те са интелигентни и имат чувства – то тогава ще има планиран само-разруаващ генетичен код, който може да бъде включен/тригърнат.

Без изненада, молекулярните биолози повдигнаха големи възражения. Първо, те казват, че DARPA има грешна идея относно преодоляването на предполагаемата безразборност на еволюцията, и че еволюцията наистина представлява супер-ефективно създаден алгоритъм.

Тогава имаме проблем с гарантирането на безсмъртието на което и да е биологично същество на първо време – само вижте тук и тук, това са едни наистина умни пичове, на които им предстои да открият фонтана на младостта.

DARPA е отделила незначителните $6 милиона от бюджета за следващата година за BioDesign. Но също така ще вкара и $20 милиона за програмата за нова синтетична биология и ще даде $7.5 милиона за ускоряване на анализа и обработката на клетъчните геноми.

Можете да прочетете и за robotic submarine stalkers, lightning harnessing, и cyborg insect spies. Вижте линка по-долу.

Източник: http://www.popsci.com/technology/article/2010-02/darpas-mad-vision-create-kill-switches-inside-immortal-synthetic-organisms

Няма коментари:

Публикуване на коментар