неделя, юни 06, 2010

Not Evil Just Wrong

Още едно филмче от серията документални - Not Evil Just Wrong. Филмчето е направено от мъж и жена, забравих им имената, ще ги видите в началото на филма изписани.

За какво става дума: Създателите на филма се опитват да оборят бат ви Ал Гор, че всъщност няма глобално затопляне, и че всичко е една голяма научна 'грешка'. Има леки намеци, че това е направено преднамерено с цел някакъв план на глобалния елит, но намекването е съвсем леко, не се дълбае в тази посока, камо ли да се обяснят причините за тази 'грешна' теза на бат ви Гор.

За какво става дума? Ето и главните засегнати теми:

- Нивата на моретата - бат ви Гор казвал във филма си, че нивата на моретата ще се покачат със 7 метра при стопяването на ледените шапки. В тоя филм обаче казват, тва не е вярно, и че такова повишение се случва за период от хилядолетия
- Умирането на белите мечоци - всъщност Ал цели емоционална нотка със споменаването на белите мечки, че видиш ли филмчето се прожектира на повечето деца в училищата на Англия, и цели от малки да им се промиват мозъчетата, че всъщност има глобално затопляне.
- Въщност няма глобално затопляне - има глобално застудяване, дават се няколко примера в подкрепа на тази теза.
- Използването на DDT - пестицид, с който се предотвратява маларията. Този пестицид бил спрян в Африка, защото бил канцерогенен за хората и птиците умирали от това. Странно колко много време се отделя за този проблем, вместо да се задълбае в друга посока.
- Светът с исканията на Гор - общо взето се казва, че ако се действа според Ал, цената на живота ще се увеличи драстично, т.е. ако не се ползват изкопаемите горива (въглища, петрол и т.н.). Не много добре обяснено... Показва се някакво американско семейство, като някаква наднормена майка казва как ако сме били приложили мерките на Гор детето й нямало да има пари да свири в група, защото нямало да има пари... и куп други глезотии, на фона на китара от средните американски щати... текна ми сълзичка. Никакво рационално обяснение защо не трябва да става така. Щяло да им бъде трудно на американците. Ами ще им е трудно, да се научат да действат по друг начин. На африканските дечица също им е трудно. А и те нямат мощни крайслери, които горят бензин като лами.
- Новите възобновяеми технологии - не може ли сме да разчитаме на тях, защото били непостоянни. Ми ще си намерите начин да бъдат постоянни. Много били скъпи, ми ще са скъпи, като ефективността им е малка, ще са скъпи. Ей ви на атомни електроцентрали, ей ви на cold fusion като са скъпи. А и със сигурност ако искахте досега да сте развили КПД-то им на почти 100% и да не са скъпи. Ама не ви отърва нали? ;)
- Анализ на т.нар. графики - хокеен стик - казва се, че са неправилни и базирани на грешни (преправени?) статистически данни.
- Най-горещите години - не са били както казва Гор 1998-2006, ами 30-те години в щатите. Информацията на НАСА, била грешна/неправилно интерпретирана/обработена.
- Емоционални излияния - запазени за накрая както всеки американски документален филм.

Имам чувството, че това са някакви проактивисти на ТЕЦ-овете :))) Общо взето според мен това много им бърка в рахатлъка, затова така реват срещу бат ви Ал. Не че защитавам по някакъв начин Ал, най-вероятно и той също има някакви грешки (преднамерени или не, всеки сам си преценява), но и тези пичове на са цвете за мирисане според мен.

Ал може да не го прави по правилния начин, но и тези пичове не го правят. Няма нищо лошо в това да се заменят старите горива с нови. Имат достатъчно пари за да насочат изследванията си към тези източници на енергия. Положителното на филма на Ал (дори и да е грешен, според създателите на този филм), е че поне може да набие в главите на хората, да не замърсяват природата. Във филма на Гор не се говори за това, но косвено се намеква. Иначе дали Гор е прав или не - аз лично се колебая. Сигурно има и правилни/вярни неща във филма му, има правилни/вярни неща и в този филм, но както вече казах, и двете страни не са много коректни според мен.

Линк към филмчето: Not Evil Just Wrong

Няма коментари:

Публикуване на коментар