събота, септември 24, 2011

Изглежда, че частици пътуват по-бързо от светлината: Експериментът OPERA съобщава за аномалия във времето на пътуване на неутринотаScienceDaily (Sep. 23, 2011) — Учени от експеримента OPERA, наблюдаващи лъч от неутринота от CERN на 730 км в италианската INFN Gran Sasso Laboratory, ни представят изумителни нови резултати (в семинар на CERN на 23 септ., 2011), които изглежда показват, неутринота пътуващи по-бързо от светлината.

Резултатът на OPERA е базиран на наблюдението на над 15 000 неутрино събития измерени в Gran Sasso, и изглежда показва, че неутринотата пътуват със скорост 20 части от милиона над скоростта на светлината, космическия лимит за скорост определен от природата. Предвид потенциалните импликации на този резултат, са нужни независими измервания преди ефекта да бъде потвърден или отхвърлен. Ето защо сътрудничеството OPERA е решило да отвори резултата към по-широка публика. Резултата е налице тук http://arxiv.org/list/hep-ex/new.

"Резултатът е изумителен и изненадващ," казва говорителя на OPERA, Antonio Ereditato от Университета в Берн. "След много месеци изследвания и проверки, не открихме какъвто и да е инструментален ефект, който би обяснил резултата от измерването. Докато изследователите от OPERA продължават изследванията си, ние също сме отворени за независими изследвания, които биха спомогнали за пълното оценяване на природата на това наблюдение."

"Когато даден експеримент открие очевидно невероятен резултат и не може да припише резултата на грешка в изчисленията, нормалната процедура е случаят да се поднесе на обществено внимание, и точно това правят сътрудниците от OPERA, което е добра научна практика," казва директора на изследванията в CERN, Sergio Bertolucci. "Ако това измерване се потвърди, това може да промени нашите възгледи за физиката, но ние трябва да сме сигурни, че няма други по рутинни и обикновени обяснения. Това ще изисква независими измервания."

За да направят това изследване, колаборационистите в OPERA са работили заедно с експерти по метрология от CERN и други институции, целейки извършването на серии от високо прецизни измервания на разстоянието между източника и детектора, и времето на пътуване на неутринотата. Разстоянието между източника на лъча от неутринота и OPERA е измерено с несигурност от 20 сантиметра по трасе дълго 730 км. Времето на пътуване на неутринотата е установено с точност по малка от 10 наносекунди, чрез използването на сложни инструменти включващи напреднали GPS системи и атомни часовници. Времевия отговор на всички елементи от линията на CNGS лъча и OPERA детектора също е бил измерен с голяма прецизност.

"Ние установихме синхронизация между CERN и Gran Sasso, която ни дава точност в рамките на наносекунди и измерихме разстоянието между двете точки с точност до 20 сантиметра," казва Dario Autiero, изследователят от CNRS, който ще даде този следобяд семинар по случая. "Въпреки, че измерванията ни имат ниско ниво на систематична несигурност и висока статистическа точност – влагайки голяма убеденост в резултатите си – ние очакваме да ги сравним с резултати от други експерименти."

"Потенциалното въздействие върху науката е твърде голямо за да привлече веднага заключения или физични интерпретации. Моята първа реакция е, че неутриното все още ни учудва с мистериите си." казва Ereditato. "Днешният семинар цели да привлече обществено внимание от по широката публика."

Експериментът OPERA беше стартиран през 2006, с главната цел да изучава рядката трансформация (осцилация) на мюонните неутринота в тау неутринота. Първото такова събитие бе наблюдавано през 2010г, доказващо уникалната способност на експеримента да засича неуловимия сигнал на тау неутринотата.

Семинарът ще бъде излъчен по http://webcast.cern.ch.

Източник: ScienceDaily

Оригиналната новина: CERN

Eon: Имам усещане, че в бъдеще ще се открие връзка между този феномен (ако е изчислен правилно) и/или:

- "призрачното взаимодействие" описано от Айнщайн
- струнната теория

В Интернет можете да откриете доста материали по случая. За сравнение давам информация за следното:

- Скоростта на светлината е 299 792 км/с
- Измерената скорост на потока от неутринота в експеримента е 300 006 км/с

9 коментара:

 1. мисля че в следващите години ще бъдем всидетели на страхотни открития, които ще променат физиката която познаваме

  ОтговорИзтриване
 2. Добре де,а това обществено внимание има ли потенциал да обори или потвърди това твърдение.
  Само за математически сметки ли става дума ?
  Не трябва ли техника ,апаратура?

  ОтговорИзтриване
 3. Много интересна статия. Бях чела нещо подобно по въпроса преди месец-два...

  ОтговорИзтриване
 4. Наскоро направиха нови експерименти и измервания и установиха, че всъщност неутринотата не пътуват по-бързо от светлината. Отначало имаше потвърждение, че наистина неутринотата пътуват по-бързо от светлината (http://www.sciencedaily.com/releases/2011/11/111121150457.htm), което след това се опроверга, както е видно от тази новина: (http://www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120316204743.htm).

  Поздрави
  Eon

  ОтговорИзтриване
 5. Интересно! Всички тези опити са доста интересни и само ни показват колко още не знаем!

  ОтговорИзтриване
 6. Много ми е интересно какво ще стане с този експериментът OPERA, който съобщава за аномалия във времето на пътуване на неутринота .

  ОтговорИзтриване
 7. От доста време следа внимателно какво става с експериментът OPERA, който сега съобщава за аномалия във времето на пътуване на неутринота.Много жалко, че информацията която достига до нас обикновените хора е малко, без много подробности.Резултатите, които в последните години се показват са невероятни.Резултатът на OPERA е базиран на наблюдението на над 15 000 неутрино събития измерени в Gran Sasso,което изисква много усилия.Хубаво е че си сътрудничат от различни институции, това показва, че всички са заинтересовани от крайният резултат.Информацията, че -скоростта на светлината е 299 792 км/с
  - Измерената скорост на потока от неутринота в експеримента е 300 006 км/с е много любопитна благодаря.

  ОтговорИзтриване
 8. Трябва да имаме предвид потенциалните импликации на този резултат, и че са нужни независими измервания преди ефекта да бъде потвърден или отхвърлен.Затова останах много доволна като прочетох, че сътрудничеството OPERA е решило да отвори резултата към по-широка публика.Тази тема ми е много интересна и се вълнувам страшно много за крайният резултат.Жалко, че информацията която получаваме не е толкова много и подробна.Желая им много успех, ние всички им стискаме палци да успеят.

  ОтговорИзтриване
 9. До къде ли ще стигнат в откритията с тези неутрони.Много любопитна статия.

  ОтговорИзтриване