понеделник, юли 02, 2012

Бозона Хигс и учените от Теватрон - любоф на милиметри

Учените от Теватрон публикуваха финалните си резултати относно изследванията върху така наречения предполагаем Хигс Бозон. Все още няма категорично откритие, но съществуват силни индикации и улики, че такава частица съществува и е с маса около 130 пъти по-голяма от масата на протона. Що е с такава маса, не ме питайте... идея си нямам.

Кофтито при Хигс бозона, е че той не е стабилен (или както казват в Перник: "стабиуен"). Много бързо се разпада на някакви обикновени частички, които не са интересни на физиците (на некви двойки долни кварки - бел. не, че са долни и подли... както някой може да предположи, съвсем нормални са си, просто някой физик ги е кръстил така; и на некви енергични фотони - бел. нещо като братята Кличко на стероиди, или Жоро Бекъма с допинг в Локо Мездра).

Та... пустия му Хигс, много бързо се разпада (явно не му се живее на човека) и физиците докато мигнат с око ... и ... той вече се е разпаднал и са се появили ония палавници по-горе. Та... това им е проблема на физиците от Теватрон и ЦЕРН, затова не могат да го засекат (с Лазера). Хубавото, е че след 2 дни, ЦЕРН ще обявят резултатите и ше кажат, аджеба има ли такова животно или не.

Ся, малко ше ви омешам главите със статистика, ама който се чувства неук и недостатъчно интелигентен, да не чете по-долу. Индикациите за вероятността това да е наистина Хигс бозона (от резултатите на Теватрон) са със статистическа вероятност от 2.9 сигма, което е 1 на 550 флуктуацията в данните да е статистическа грешка. 1 сигма е вероятност 66,67% резултата е да валидно откритие, 3 сигма (доколкото си спомням) беше около 99.99% (викат му още ст. отклонение).

Учените са приели границата от 5 сигма, за достатъчна за обявяване на откритие. За сравнение, по ще ви е лесно да видите мутрата на свекърва ви/тъща ви в стадион от 100 000 човека отколкото да засечете пустиняка Хигс.

Та... тва е от мен засега, ако продължавате и тук да четете, значи имате още останал акъл за да изчетете статията на английски, която се намира: Ей го на тук Айде до 4-ти.. и лека и доходна.

1 коментар:

  1. Хехехе ти мен със статистика ще ме плашиш а ?
    Ми то с тази 2,9 сигма си направо сигурно да е въпросния Бозон,нали така ?
    И да те светна аз затова чета тук,а не на английски,щото превеждаш...наготово :))

    ОтговорИзтриване